tisdag 18 september 2012

366 - Augusti och September

Av någon outgrundlig anledning har jag missat att blogga kalendern för augusti. Detta åtgärdas idag samtidigt som jag äntligen tar itu med att visa hur september månads uppslag ser ut.

September är den första höstmånaden, växtligheten börjar skifta över till sina höstfärger och frukten mognar på träden.

Många av mina tankar i september cirklar kring äpplen. Både positiva och negativa.
Dåligt samvete över äpplena som ruttnar på marken bara för att jag inte hunnit ta hand om dem. Stressad över att inte hinna ta hand om äpplena, koka mos och så vidare.
Där ryms också positiva tankar och känslor. Smaken hos ett perfekt moget äpple, doften i köket när du äntligen får äppelmoset färdigkokt eller äppelkakan bakad och sist men inte minst minnena från barndomens mer eller mindre kulinariska äppelrätter.

Many of my thoughts in september evolves around apples. Both positive and negative.
Bad conscience over the apples rotting on the ground just because I have not had time to take care of them. Stressed out about not haveing the time to take care of the apples, to boil puree and so on.
There is also room for positive thoughts and feelings. The flavor of a perfectly ripe apple, the smell in the kitchen when you finally get the puree cooked or an apple pie baked and last but not least, memories of childhoods more or less culinary apple dishes.



366 - Augusti
I augusti cirklade mycket kring den kommande skolstarten med nytt stadie, ny skola, nya klasskamrater och lärare och allt vad det kan föra med sig.

Glädjande nog kan jag se tillbaka på en skolstart som gick över förväntan och att ALLT har gått toppenbra. Vi har valt rätt. =)

I min kalendertappning fick det bli stort fokus på svarta tavlan då alla dagarna fick sin egen svarta tavla.
Sidan är uppbyggd i många lager där man bland annat kan se saltteknik, maskningar med mera. För mig betyder skola bland annat, tegelväggar, graffiti, siffror och som sagt svarta tavlor.

In August there was a strong focus on the upcoming school year with a new stage, new school, new classmates and teachers and all it can bring.

Happily, I can look back on a school start that went beyond expectations and that EVERYTHING has gone well. We made the right choice. =)

My calendar has a major focus on the blackboard when all days were it´s own blackboard.
The page is built in many layers that include salt technic, masking and more. For me, school means, among other things, brick walls, graffiti, numbers, and as I mentioned before, blackboards.



Då var detta bloggat och klart och kan bockas av från min "att göra- lista". Sorgligt så lång listan fortfarande är bara. S rum som skall målas om, växter som skall omplanteras osv osv. Blir trött bara jag tittar på listan. Idag dock för ont för några sådana övningar så det får skjutas på framtiden - IGEN. Suck!

Solen skiner, så en promenad kan väl inte skada i alla fall.

onsdag 12 september 2012

Återblickarna fortsätter ...


... med en titt på mitt bidrag till det inlägg Skrotboken presenterade med anledning av att Rembrandt Harmenszoon van Rijn föddes den 15 juli år 1606.

Det gällde att finna inspiration i något av hans verk och jag föll för hans målning "A Woman bathing in a Stream".

Modellen på denna tavla av Rembrandt är sannolikt Hendrickje Stoffels. En kvinna som sammanlevde med Rembrandt och som också födde honom en dotter som döptes samma år som denna målning är daterad, år 1654.
Intressant med denna målning är också att den tycks "ofärdig" i flera partier, till exempel i skuggan vid fållen av det upphöjda linnet, höger arm och vänster axel. Trots det tydligen tillfredsställande nog för att signera och datera den.
(Fotot Public domain)

När jag tittade igenom de olika verken av Rembrandt och fick se "A Woman bathing in a Stream" kom jag genast att tänka på ett foto av Sam från sommaren 2005.
En bild där hon vadar i strandkanten, med kläderna i famnen.
Originalet har en mantel i bakgrunden och den fångade jag upp med hjälp av mönsterpappret. Med fotomattorna associerade jag till en tavelram likaså gör det lilla guld jag strök på blommorna.


Avfotograferingen gör färgerna helt off men jag lyckades inte fånga färgerna bättre.

Den 22 juli gick tankarna till de förfärliga terrordåden i Norge, samma datum 2011. Skrotboken valde att skildra denna ofattbara händelse genom att på våra alster ta med minst en av symbolerna för tro (kors), hopp (ankare) och kärlek (hjärta) då vi tog fasta på Utöya-överlevaren Stine Renate Håheims kärleksbudskap som spreds över internet.
I en intervju med CNN sa hon: "- Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans." Det vill säga ord innefattande - Kärlek, framtidstro och hopp om en bättre framtid.

Redan för ett år sedan påbörjade jag denna sida i min Art Journal som ett sätt att bearbeta händelsen. Det var svårt att tänka sig sorgen hos alla drabbade familjer och fruktan hos alla de överlevande.
Nåväl, så här blev mitt enkla bidrag.

Som alltid när jag jobbar med min Art Journal så sker det utan någon större planering utan händerna får jobba på "mest av sig självt".

Titta gärna in här för att se de andras alster.

Sist i detta inlägg blir det tigerrandigt!
Den 29 juli skrev maxell ett inlägg i Skrotboken med anledning av den internationella tigerdagen. Det är en ganska ny temadag med syftet att uppmärksamma världens kvarvarande tigrar. Det gäller att värna om och bevara de utrotningshotade tigrarna världen över. I Skrotbokens tappning blev det tigerrandiga alster. Här finner du dem.

Jag valde att göra en sida i min Art Journal.

Uttrycket "Ränderna går aldrig ur ..." har nog de flesta använt sig av någon gång. På nätet råkade jag på en fortsättning med tillägget i form av ett spanskt proverb. Idén till detta uppslag i min Art Journal bara kom.

Efter fotograferingen har den personliga text jag från början ville ha med tillkommit, men som sagt - den är personlig! Texten finns numer i "luckorna" i mönstret på vänstersidan. =)

Därmed har jag uppdaterat fram till och med juli månads slut. Imorgon får jag ta itu med augusti månads alster. De är inte många så det lär gå fort. =)






tisdag 11 september 2012

Återblickar ...

... på månaderna som gick.

Visst har jag hunnit skapa en del även om det suttit hårt inne många gånger. Försöker prioritera att hålla igång med "Ta 12" och 366 utmaningarna så jag får dessa serier kompletta. Hopplöst när man tappar styrfarten och sen får kämpa för att komma i kapp. Nu är det mest bloggandet av dessa som inte blivit av. ;)

Lovar mig själv gång på gång att det måste bli ordning på torpet men sen kommer vardagen emellan och sätter fälleben igen. Min dator har gett upp och det har varit en del trixande för att få det att fungera - får låna S dator så länge men den har inte rensats och gjorts om till min ännu så en del bilder finns här och andra där, viss programvara jag vill ha finns inte på den osv osv.

Nog snackat, lite återblick på en del av de alster som jag trots allt fått klart och har tillgång till.

I maj publicerade jag ett inlägg på Skrotboken i samband med  Internationella Astmadagen. Här finner du det. Mitt bidrag fick handla om S överkänslighet för insektsbett.

Stackars S hade fått ett pyttelitet myggstick vid ena ögonbrynet och detta blev resultatet. Inte så kul då det tog flera dagar innan svullnaden gick ner igen.

Tack och lov har andningen inte påverkats någon gång ännu och förhoppningsvis har hon börjat växa ifrån den överkänsligheten nu. I somras fick hon en massa myggbett och klarade det jättebra.

I juni lyckades jag inte få till något men till juli månads teman gick det bättre.
Ett OS-år som detta måste man ju uppmärksamma och på Skrotboken valde vi att göra det genom att skapa monokromatiska alster med någon av färgerna på de olympiska ringarna.

Jag hade lite problem först med att få till något. Hade bestämt mig för att jobba med gult - för att utmana mig själv lite. Jag har visst inga gula papper hemma så det blev till att leka fram ett eget mönsterpapper. Den delen är kul. =)
Det syns inte så bra på fotot dock, dessutom är färgåtergivningen lite så där.

Det fick bli en layout om den traditionella fotbollsmatchen mellan lärare och 6-or. Naturligtvis vann S klass över lärarna. S gjorde mål! =)

När jag fått klart denna kom jag på att jag kunde göra en serie ATC-kort och använda mig av alla de olympiska färgerna.

De fem färgerna representerade med varsitt kort. När S fick se dem fick de namn också - hon har drabbats hårt av One Direction-infection. =)

Här finner du det aktuella inlägget i Skrotboken. Titta gärna in där för att se vad de andra hittade på.

Fler uppdateringar imorgon.